Hjälp med hushållsysslorna | Boka städhjälp

Tandblekning med väteperoxid

Väteperoxid är en kemisk förening med formeln H2O2, alltså en relativt enkel förening som består av två väteatomer och två syreatomer. Väteperoxid är reaktivt med andra ämnen, speciellt organiska material, och av den anledningen så används det i många länder för att till exempel rengöra och desinficera sår, istället för alkohol. När väteperoxid reagerar med andra ämnen så frigörs vätgas och syrgas för bästa tandblekning.

Förutom att döda bakterier och desinficera så kan väteperoxid också användas för blekning av en uppsjö andra material, däribland tändernas emalj. Många tycker nog spontant att väteperoxid låter som ett kraftigt och potentiellt farligt ämne, men namnet till trots så är det faktiskt naturligt förekommande. Men i höga koncentrationer, över 80 % procent, så kan det vara både farligt och faktiskt explosivt. De lösningar som man använder vid tandblekning är dock bara kring 3 % och därmed helt ofarliga att både hantera och använda i munnen.

Så går det till
Om man köper väteperoxid i butiken i syfte att till exempel rengöra sår så kommer det i regel i flytande form i en liten flaska. När man bleker tänderna så använder man dock en lösning som är som en gel i konsistensen. Syftet med detta är att väteperoxiden inte ska rinna i munnen. Om detta skulle hända så är det i och för sig helt ofarligt, men skulle potentiellt kunna bleka till exempel tandköttet tillfälligt.

För att ytterligare se till att väteperoxiden håller sig på tänderna så använder man en eller två skenor, beroende på om man bleker ena käkens tänder eller bägge. För att få skenan att sluta sig riktigt tätt kring tänderna så kan en tandläkare hjälpa till med att utforma en personlig skena som gjutits efter just dina tänder. Många, speciellt de som bleker i hemmet, använder dock en slags standardskena som i viss utsträckning kan omformas för att passa bättre.

Beroende på lösningens styrka så ska skenan med väteperoxid sitta på tänderna olika lång tid. Det kan variera mellan ett par timmar varje dag till under hela natten. Oftast räcker det dock med att behandla fyra dagar upp till en vecka för att få ett tydligt vitare leende.

Innan man påbörjar en behandling med väteperoxid för att bleka tänderna så är det viktigt att ta bort tandsten och plack. Om man inte gör det så riskerar man att få ett betydligt sämre resultat än annars. Man bör också borsta tänderna noggrant inför varje tillfälle.

 

Exit mobile version